top of page
Search
  • iritsadot27

קארמה איז א ביץ'- מדוע נפגעי התעללות נרקיסיסטית מייחלים למותם של הפוגעים?


ניתן לאפיין את המחשבות הללו לפי תהליך ההתפתחות של יציאה מקשר פוגעני:

1. בשלב הראשון- שלב ההכרה בפגיעה. הפגיעה כל כך קשה וכואבת שמתעוררות מחשבות נקמה על מנת שהפוגע יחווה את הכאב הנפשי שחווה הנפגע. לכולנו במידה זו או אחרת יש מחשבות נקמה. לכן המשאלה שהקארמה תבוא מלמעלה והם יקבלו בחזרה את כל מה שעשו לכם ויחוו בעצמם את הכאב והחרדה שאתם חשים, היא טבעית. נקמה היא שלב התפתחותי הישרדותי קדמוני שאנו מכירים עוד מימי התנ"ך: "עין תחת עין...".

כיצד להתמודד עם שלב זה? לתת לשלב הזה להיות אך מתוך הבנה שזה שלב בדרך ולא הפתרון. הפתרון יהיה בניצחון שלך לצאת מקשר מתעלל.

2. בשלב השני- מתחיל תהליך של יציאה מהקשר המתעלל. בשלב זה, המחשבות הללו מופיעות בשל תחושת פחד וחוסר אונים אל מול המניפולציות של הפוגע- ניכור הורי, אלימות כלכלית ועוד. בעודכם מנסים לסיים את הקשר ולעמוד על הזכויות, הרצונות והצרכים שלכם, הפוגע מתחיל להפעיל את כל ה"תותחים".

כיצד להתמודד עם שלב זה? החרדה וחוסר האונים שמתעוררים אצלכם הם למעשה של הפוגע. אך הפוגע אינו מחובר לרגשות אלה ומשליך אותן עליכם. על פני השטח הוא נראה חזק אך זכרו שמתחת לפני השטח הוא מאד חלש. מי שצריך להפעיל הרבה כוח, מרגיש חלש מבפנים. הבנה זו היא שלב ראשון של ההתמודדות. הבנה נוספת שמסייעת, היא שהרצון לנקמה מעיד על רצון פנימי להחליש את התוקפים. החוויה היא של פערי כוחות כגון דוד וגוליית או נמלה מול פיל וכדומה. מכאן, שהתהליך שצריך להתרחש אינו להחליש את התוקפן כי אם לחזק את עצמכם. ההתחזקות תגיע מתוך עבודה פנימית ושחרור מהתניות ואמונות שהיו בתוך הקשר. וככל שהתהליך הזה מעמיק, הצורך בנקמה או הרצון "לסגור חשבון" יפחת בהדרגה. ככל שתהיו פחות מאוימים מהתוקפים, ותזכרו שהם חלשים, כך תצליחו להשתחרר מהפחד וממחשבות הנקמה.


והקארמה? היא ככל הנראה תגיע. אך חבל לסמן זאת כמטרה שלכם ולא כדאי שזה מה שיתווה את דרככם.

אז איך בכל זאת הקארמה תגיע? נרקסיסטים/ פסיכופתים חווים ויחוו גם הם קושי וסבל הנובעים ממבנה האישיות שלהם. הם מתקשים לייצר אינטימיות, מתקשים להיות לבד וחוששים להזדקן לבד. נרקסיסטים/ פסיכופתים מתקשים פשוט "להיות", לכן הם עלולים להעמיס על עצמם בעשייה ובעבודה, ולרדוף לנצח אחר החדש, ונוצץ והגרנדיוזי.

הקארמה מופיעה בחיינו ללא שליטה ולא תמיד נוכל להבין את החוקיות שלה ברגע נתון. לכן המחשבות על הקארמה אינן אמורות להניע את הנפגעים. ההפך הוא הנכון: תוכלו להשיג את תחושות הכוח והשליטה בחייכם על ידי כך שתתרכזו בעצמכם, בדרך החדשה שמצפה לכם ובאופן בו אתם משקמים את הטראומה הנפשית. הנקמה הקטנה שלכם תהיה זו שתצליחו לעשות דברים שעד כה בנוכחות הפוגע לא עשיתם, כיוון שמנע מכם או לא עודד אתכם. ואולי, בבוא היום, תוכלו אף להגיע למקום של חמלה וצער כלפי התוקפים. כשתבינו שהרוע הזה, שיצא כנגדכם, הוא תולדה של חולשה גדולה של הצד השני. מי שמרגיש חזק, לא צריך לתקוף בכל הכוח.



*הפוסט מנוסח בלשון זכר/רבים מטעמי נוחות, אך פונה לכל המגדרים.


725 views0 comments
bottom of page